h1

6 martie, day 1

March 6, 2010

Astazi a fost prima zi de protest. Maine ne asteapta alte cateva ore prin care vom incerca sa atragem atentia asupra zilei de 8 martie.

Pentru a nu ma apuca sa descriu actiunea, voi spune atat: am bifat cu succes tot ce ne-am propus. Ba am fost surprinse de reactia pozitiva a oamenilor din jur care au dorit pliante, au citit si au interactionat frumos cu noi. Nu am avut parte de reactii verbale violente sau alte atitudini. A activa pentru o idee chiar este un sentiment dragut, care te motiveaza, te energizeaza si pe undeva da sens tuturor  teoriilor pe care le citesti.

MA RESPECTI DOAR DE 8 MARTIE

Locaţie: Bucureşti, pasajul Universităţii şi pasajul Unirii, metrou.

Data: 6, 7 şi 8 martie. Voluntarii pot participa în toate cele trei zile sau doar în una sau două din cele 3 zile. Intervalul orar vi se va comunica în apropierea datei de desfăşurare a acţiunii.

Mod de desfăşurare: Se vor forma perechi mixte, fată şi băiat, fata va fi „legată” la mâini cu lanţuri şi îl va urma pe băiat. Perechile vor fi însoţite şi de fete singure care vor împărţi pliante.

Atât fetele cât şi băieţii vor purta tricouri inscripţionate cu diverse mesaje, astfel:

Pe partea din faţă toate tricourile fetelor vor avea mesajul: MĂ RESPECŢI DOAR DE 8 MARTIE.

Pe partea din faţă toate tricourile băieţilor vor avea mesajul: TE RESPECT DOAR DE 8 MARTIE.

Pe spate, tricourile fetelor vor avea inscripţionate fiecare câte unul din următoarele mesaje:

 • DISCRIMINARE

 • VIOLENŢĂ DOMESTICĂ

 • HĂRŢUIRE SEXUALĂ

 • PLATĂ INEGALĂ PENTRU MUNCĂ DE VALOARE EGALĂ
 • CETĂŢEAN DE RANGUL II

 • OBIECT SEXUAL

 • SCLAVA FRUMUSEŢII

 • ROBOT DE BUCĂTĂRIE

 • SCHIMBĂTOARE DE SCUTECE

Pe spate, tricourile băieţilor vor avea inscripţionate fiecare câte unul din următoarele mesaje:

 • CAP DE FAMILIE

 • BĂRBAT DE STAT

 • STĂPÂN PE TELECOMANDĂ

 • FACTOR DE DECIZIE

Participanţii vor merge în grupuri de câte 5-7 persoane în locaţiile enunţate la început şi vor împărţi pliante.

Advertisements

10 comments

 1. Si daca ar fi femeia factor de decizie si stapana pe telecomanda asta ar fi drept sau cum ca poate nu inteleg eu bine?
  Iti fac o lista de sloganuri si invers daca vrei ca sa nu fie discriminare masculina.


 2. campania e dedicata zilei de 8 martie. cand va exista o zi a femeilor si barbatii vor simti nevoia sa duca campanii impotriva discriminarilor si stereotipurilor ma voi alatura lor. Voi crea pe blog si o sectiune dedicata teoriilor masculinismului. Si da, poti sa imi faci lista cu stereotipuri. Mi-ar fi de folos!


 3. barbatii nu vor face asta niciodata pentru ca de la ei se asteapta sa fie duri sa nu se planga de nimic iar asta ar fi semn de slabiciune.
  Stereotipurile asupra barbatilor sunt la fel de multe ca si asupra femeilor.
  Barbatul este
  deschizator de usi.
  mecanic.
  instalator.
  aducator de cadouri.
  aducator de venituri.

  In alta ordine de idei barbatul nu are voie sa fie niciodata discriminat sexual si abuzat domestic.

  Eu cred ca nu discriminarea la nivel de sex e problema noastra cat discriminarea la nivel de individ. Iar a privi femeile si barbatii ca egali e nenatural. femeile si barbatii sunt complementari.
  Aia cu cap de familie ma scuzi dar nu ii vad logica. Cineva trebuie sa fie capul in orice organizatie de mai mult de 2 persoane.


 4. Si inca ceva pune si tu comentarii recente si posturi recente pe blog ca sa fie facila urmarirea discutiilor si a posturilor.


 5. Nu am inteles de ce barbatul “nu are voie sa fie discriminat”. Inca un lucru de lamurit: vorbim despre postare sau incercam sa ne impunem ideile? Pentru ca sunt doua lucruri diferite: una permite dialogul si ne intelegem pozitiile, a doua cam inchide orice discutie.

  Eu merg pe varianta optimista si consider ca esti deschis dialogului si ca imi intelegi pozitia si intelegi ceea e eu comunic prin aceste comentarii; de aceea raspund.
  Barbatii si femeile sunt diferiti biologic, o stim prea bine. Dar diferentele nu trebuie extinse in alte domenii, ci sa ramana la nivel de biologie/ natura. Poate ca la nivel general, femeile sunt firave, blajine, emotive, dar asta nu inseamna ca nu se gaseste o femeie vanjoasa care sa se potriveasca foarte bine jobului de bodyguard sau luptatoare de gherila. Una este eticheta pusa femeilor si altele sunt particularitatile. De aceea a face legi, a crea drepturi pe baza unor perceptii, pe baza unor etichete e gresit si e inegal fata de individualitatea ce o reprezinta orice sex.

  Nu pot agrea ideea ca trebuie sa existe un cap peste orice grup de peste 2 persoane. SI daca trebuie totusi sa existe de ce se considera a fi detinatorul penisului? Expresia aia cu femeia stalpul casei sau comparatia ei cu gatul care sprijina capul imi displac total. Nu exista alegeri democratice in cupluri, ci doar dictaturi autoimpuse pe baza de biologie.


  • Sigur ca discut despre post si “nu are voie sa fie discriminat” este exact atitudinea generala. Un barbat discriminat este trecut in penibil iar o femei este facuta martir. Aici eu vad o discriminare clara. Oricum legile tari nu sunt inegale ci modul cum sunt tratati oamenii e.
   Asa ca daca femeile castiga cu 14% mai putin sa stii ca si oamenii mai slab pregatiti in meserie fac acelasi lucru. Poate ca se suprapune cumva aceasta treaba. Eu nu ma indoiesc ca exista femei care pot face orice treaba mai bine ca 100 de barbati dar in general ca medie sunt zone unde ele se descurca mai prost. revin ca medie asa ca cifrele ca medie nu sunt relevante(d.p.d.v al discriminarii) pot reflecat fix realitatea pregatiri lor. Asta daca nu vrem sa cadem in penibil sa platim mai mult un negru/femeie/gay de frica sa nu fim considerati discriminanti.

   Cat despre democratie eu intr-un grup de doua persoane nu vad cum poti sa alegi ceva democratic. Eu vreau alb si tu vrei negru ce democratie va functiona aici? De asemenea nu biologic se impun decizile ci dupa capacitatiile celor doi decidenti. Daca barbatul a avut dreptate de 2 ori din 10 si femeie de 8 ori din zece eu zic ca atunci cand se ajunge la voturi sa se faca ca ea. Asta nu inseamna ca e discriminare ci ca e intelepciune de cuplu.

   Ps: Opinia mea personala este ca o femeie care se ia dupa barbatul sau si care e asa cum ai spus tu ca nu-ti convine gatul e de 10 ori mai castigata. Daca ai argumente cu care sa combati afirmatia asta sunt gata sa o face dar intr-un post viitor ca asta nu e pe subiectul asta.


 6. Am citit pe blog la ce se refera 8 martie, e prima data cand citesc despre un adevarat sens, ce e drept niciodata nu m am gandit ca poate e vorba de altceva. Insa campania mi se pare putin exagerata… sunt barbati care sunt considerati “roboti de bucatarie” si femei care nu se implica deloc in viata casnica. Intr-adevar devine o problema in cuplu cand nici un partener nu are chef de treaba si se imping cand unul pe altul. Dar ca orice problema, rezolvarea este individuala si cred ca mesajele scrise pe tricouri sunt idei preconcepute, ce tind sa puna o amprenta pe persoanele de sex feminin, cat si masculin.
  Inteleg ideea campaniei, insa tind sa cred ca depinde de fiecare persoana in parte daca se face respectata sau nu. Faptul ca pe 8 primim o floare nu inseamna ca primim si respect. Respectul se castiga si nu se impune, iar asta nu tine de sex.
  Parerea mea 🙂


 7. Nu am inteles scopul campaniei. Ce pot face niste cetateni in privinta asta?

  Adica te felicit pentru munca depusa, dar care este scopul?


 8. Petra, clar ai dreptate. Ce am scris pe tricouri chiar sunt stereotipuri si etichete! Sunt cel mai des folosite atat de barbati cat si de femei. Stereotipurile nu au o cutie a lor unde sa atinga doar femeile. Nu, ele ating si barbatii si minoritatile, si persoanele cu orientare sexuala diferita. Ele sunt cele care fac ca o femeie sa aiba in medie cu 13% mai putin la salariu decat un barbat pe aceeasi munca depusa. Ele sunt cele care fac ca accesul femeilor in politica sa fie conditionat (in romania e de 9%, iar in Suedia e de 46% reprezentarea femeilor in Parlament). De la maruntele “robot de bucatarie” si “schimbatoare de scutece” vin o multitudine de inegalitati (pana si concediul de maternitate).

  Mircea, e vorba de activism. Da un google search! Iti explica aia acolo care e scopul activismului.


 9. http://www.zoso.ro sadLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: