h1

8 martie

March 5, 2010

Este o zi speciala, 8 martie. De mici am invatat la scoala poezii si cantece dedicate mamelor si bunicelor. Intotdeauna trebuia sa fie special. Ghidata de invatatoare, faceam la lucru manual felicitari si martisoare in care scriam tremurand “La multi ani, mamica! Te iubesc!” pe care apoi incercam sa le ascund ca sa ii fac surpriza. Oricat de nostalgica as fi dupa acele zile in care eram emotionata si nerabdatoare sa ii arat produsul dragostei mele pentru ea nu pot acum sa nu observa cat de eronat a fost dirijata aceasta zi, cat de mult s-a abatut de la scopul ei originar.

Ziua de 8 martie, si implicit nevoia unei zile speciale dedicate femeilor, a fost o nevoie politica ce a luat glas prin 1909.  Clara Zetkin, presedinta aripei de femei din cadrul partidului Socialist German a hotarat in 1910 in cadrul unei sedinte la care participau 100 din 17 tari ca lumea are nevoie de o zi mondiala in care ele sa isi faca cunoscute cerintele si doleantele. In 1917 datorita mortii a peste 2 milioane de barbati in razboi, rusoaicele pornesc un mars “Paine si pace” in ultima duminica din februarie, care conform calendarului gregorian actual coincidea cu 8 martie. Din 1918 pana in prezent a ramas intiparit in memorie aceasta zi.

Ceea ce este trist este faptul ca ea a devenit o unealta a partidului comunist de pretutindeni. Slavirea mamei si transformarea zilei de 8 martie intr-o zi aproape nationala sunt urmarea unor politici de partid. In Romania cel putin este justificata 100% prin politica pronatalista dusa de Nicolae Ceausescu. I-au taiat componenta politica, cea in care femeile se adunau ca sa ceara drepturi sau salarii si a fost transformata intr-o mitologie de masa in care se preamareste mama, o femeie care intre anii 1966-1989 a fost fortata sa accepte acest status.

Si pentru cei ce m-ar acuza de inima de gheta, anunt ca imi iubesc mama si ca in ciuda faptului ca de cand am stiut sa vorbesc am invatat-o cu mesaje plangacioase in ziua de 8 martie, luni o voi suna, ii voi spune ca o iubesc si o voi intreba: Ce drepturi iti lipsesc, mama? Ce ar fi trebuit sa fie altfel in viata ta?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: