h1

mitul barbatului vanator

February 28, 2010

“Nu cred că există bărbaţi misogini. Există doar vânători care identifică slăbiciunile prăzii. Şi prada se victimizează înainte să fie devorată. Trebuie să le demonstrăm însă că avem ceva mai mult îndărătul ochilor cu gene rimelate decât dorinţa de posesie necondiţionată, dar intermediată a tot ceea ce îi defineşte pe ei ca masculi. Inteligenţa, generozitatea, candoarea, compasiunea, în general tot ceea ce pentru ei înseamnă “mama”. -. MONICA TATOIU

CU toate ca sunt foarte tentata, nu voi intra in a o ironiza pe biata doamna Monica. Ea stie ceva si crede ca stie bine si atuncea formuleaza chestiuni cu increderea ca sunt universal valabile si ca sunt construite asa conform logicii kantiene. Dar despre asta a scris mai bine Tudorina (medusa).

Eu vreau sa aduc in discutie acest mit al barbatului vanator. El este prezent in plansele cu care se incepe discutia despre istoria omenirii, el este singurul a carui coloana vertebrala s-a indreptat si a devenit om.  Femeia i-a fost pe acolo, sfetnic si loiala, cum ar spune doamna Tatoiu daca ar fi fost intrebata despre evolutia omului de la primata. Poate v-ati pus vreodata intrebarea: unde a fost femeia cat timp barbatul evolua? Unde e ea pe parcursul istoriei primitive? Sau ea a aparut asa, din spuma marii?

Da, barbatul vanator e cel caruia trebuie sa ne inchinam. Datorita lui mergem drept si ni s-a dezvoltat inteligenta. El a facut unelte, a vanat in grup, a fost puternic, a procurat hrana si a salvat rasa umana. Super-barbat!

Sa va spun un secret. Femeile, nici macar in preistorie nu s-au bazat pe barbat sa le aduca hrana. Intr/adevar, barbatii au vanat, dar studiile antropologice ne arata ce fel de vanatoare face el. Au fost urmarite aproximativ 175 de cuturi de vanatori/ culegatori din Oceania, Asia, Africa si America. In 97% din cazuri vanatul a fost dominat in majoritate de barbati, iar doar in 3% era destinat exclusiv lor. Aceste studii atesta faptul ca vanatul ca procurare a hranei era o indeletnicire ineficienta si instabila. “vanatul este accidental si nu destul de frecvent – de ex. barbatii din triburile Kung din Botswana vaneaza intens timp de o sapt si dupa aceea nu mai fac nimic tot restul lunii- iar carnea, mai ales in climatele cu temperaturi ridicate, nu se poate pastra mult timp.” (Rosalind Miles). Astfel aflam cu stupoare ca nu barbatii care vaneaza, ci femeile care culeg hrana, o prepara sunt cele care au tinut si tin tribul in viata. Ele produc prin munca constanta, zilnica, pana la 80% din totalul de hrana consumata de membrii tribului. In culturile de vanatori, barbatii indeplinesc numai o cincime din munca necesara tribului, femeile facand restul de patru cincimi.

Prin urmare barbatii nostri sunt inca vanatori. Lenevesc si apoi se apuca sa vaneze…femei. Dar ei nu sunt misogini. Nu. Ei doar duc mai departe un mit si asa suprapreciat construit inca din momentul in care au descoperit ca sperma lor e capabila sa dea nastere unui copil dupa 9 luni.  Daca ei vaneaza din epoca de piatra, inseamna ca noi tot de atunci facem 80% din munca necesara supravietuirii societatii asa, gratis, fara nici o recompensa sau recunostinta. Fara nici macar o mentiune in manualele de istorie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: